Mail ons direct!

Holtbar voor de 15e keer doorgegeven.

De Holtbar, het doorgeefcompliment voor duurzame projecten, is voor de 15e keer doorgegeven. Constant van de Riet uit Goor heeft de Holtbar gekregen uit handen van Henk Kwast. Hij krijgt de Holtbar voor het realiseren van het mini-warmtenet van Probin Goor met 2 huizen op basis van een pelletketel.

Henk Kwast werkt met zijn bedrijf BK Groen in de haven van Goor aan het opzetten van een bedrijf dat allerlei bio-reststoffen omzet in hoogwaardige brandstoffen. Bij toeval hoorde Henk Kwast over dit mini-warmtenet van Constant van de Riet die dit samen met zijn zoon Martin heeft uitgezocht en opgezet. “Het is mooi hoe op deze manier de pelletketel wordt ingezet. Het is niet alleen duurzaam, maar ook economisch vooruitzien. Ze hebben 2 jaar lang uitzoekwerk gedaan voordat ze de pelletketel in gebruik hebben genomen. Het zijn creatieve doeners, daarom verdienen ze wat mij betreft de Holtbar”.

Constant van de Riet is 8 jaar geleden begonnen met de aanleg van zonnepanelen. Maar om energieneutraal te worden is meer nodig. Inmiddels is daarom 90% van de 500 TL-lampen bij Probin Goor vervangen door Ledverlichting. En sinds een jaar hebben ze nu dus een pelletketel die aangesloten is op de bestaande CV-installatie. Dit werd gerealiseerd in samenwerking met Installatiebedrijf Schlepers uit Goor. Zowel de Probin (inclusief de nieuwbouw) als 2 woningen zijn aangesloten op de ketel. Als voorraadruimte van de pellets hebben ze gekozen voor een silo waar zo’n 14.000 kilo pellets in kan worden opgeslagen. Ongeveer 3x per jaar komt een vrachtwagen om de silo in 10 minuten te vullen. “Wij zeggen liever houtbrokjes in plaats van pellets, omdat lang niet iedereen weet dat pellets met een E iets anders is dan de stapelpallets met een A. Ik wist dat bijvoorbeeld niet,” legt Caroline, de vrouw van Constant van de Riet, uit. “We hebben 2 jaar lang uitzoekwerk gedaan en nu hebben we de Rolls Royce onder de pelletketels staan. Het werkt ontzettend goed, we zijn er zeer tevreden over. En het is een optimale verbranding. Om de 2 maanden hebben we een half emmertje as, wat je weer voor andere doeleinden kunt gebruiken”, aldus Constant van de Riet. In de hal staat een boilervat van 5.000 liter, vandaar uit worden alle warmtevragers van warm water voorzien, zoals vloerverwarming, radiatoren, heathers en sanitair-water.

De Holtbar is bedoeld als aanmoediging voor een persoon of groep die zich op een bijzondere manier inzet voor duurzaamheid. Het is de bedoeling dat de ontvanger zelf iemand uitzoekt om de Holtbar aan over te dragen. Het is sinds oktober 2016 de 15e keer dat het compliment is doorgegeven. Kijk voor de reis van de Holtbar tot nu toe op www.hofkracht.nl/holtbar.

Vind een vestiging bij jou in de buurt

Met 16 Probin vestigingen is er altijd wel een vestiging bij jou in de buurt te vinden. Zoek hieronder op plaats of klik op de cirkels in het kaartje.

initMap();